Hoe zit het met de financiën?
Om deel te kunnen nemen heb je een indicatie voor dagbesteding of begeleiding nodig. Deze vraag je aan via jou gemeente of dit is ondergebracht in jou indicatie Wet Langdurige Zorg (WLZ).
Indicatie via Gemeente
Een aanvraag voor ondersteuning kun je doen bij de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van je gemeente. Na de aanvraag neemt een adviseur van de gemeente contact met je op. Tijdens een keukentafelgesprek bespreekt de gemeente welke hulpvragen je hebt. Als er een akkoord komt voor dagbesteding of begeleiding kun je ons als zorgaanbieder kiezen.
De Wmo is erop gericht dat iedereen met een aandoening of beperking zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen en mee kan doen in de maatschappij. De voorzieningen in de Wmo zijn bedoeld als aanvulling op wat je zelf nog kan. Bij een akkoord van de gemeente kun je kiezen voor ‘zorg in natura’ of een ‘persoonsgebonden budget’.
Zorg in natura
Bij zorg in natura maakt de gemeente afspraken met ons over de financiën en administratie, zodat jij dat niet zelf hoeft te doen. Jij mag uiteraard zelf meebepalen over de zorg en hulp die je van ons krijgt.
Helaas hebben we niet met alle gemeenten afspraken kunnen maken. Wel met Hellendoorn, Rijssen-Holten, Almelo, Hof van Twente, Borne, Losser, Hengelo, Wierden, Twenterand, Enschede, Hengelo, Tubbergen, Haaksbergen en Oldenzaal. Staat je gemeente er niet tussen? Geen zorgen. je kunt dan (onder voorwaarden) kiezen voor een persoonsgebonden budget.
Met de gemeente Raalte hebben wij een wachtovereenkomst. Dat wil zeggen dat wij goedgekeurd zijn op alle kwaliteitsgebieden om dagbesteding en begeleiding thuis te kunnen bieden. De gemeente Raalte werkt met een beperkt aantal zorgaanbieders samen. Op het moment staan wij nog in de ‘wacht’ om rechtstreeks dagbesteding of begeleiding te mogen bieden. Kom je uit de gemeente Raalte? Neem dan contact op zodat we je kunnen helpen om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.
Persoonsgebonden budget
Je kunt er ook voor kiezen om zelf je zorg in te kopen. In dat geval laat je de indicatie omzetten naar een ‘Persoonsgebonden Budget’ (PGB). Je maakt dan zelf afspraken met ons en doet zelf je administratie. Dit wordt vastgelegd in een zorgovereenkomst.
Indicatie Wet Langdurige Zorg
Woon je bij een zorginstelling en heb je een indicatie voor de Wet Langdurige Zorg (WLZ), dan kunnen wij mogelijk via een onderaannemerschap afspraken maken zodat je bij ons dagbesteding of begeleiding thuis kunt krijgen. Neem contact op, zodat we samen de mogelijkheden kunnen bespreken.
Overzetten van WLZ naar PGB
Er zijn mogelijkheden om je WLZ indicatie (gedeeltelijk) om te laten zetten naar een persoonsgebonden budget. Neem hierover contact op met je eigen zorgkantoor.
Heb je een vraag over het financiële deel?
Zie je door de bomen het bos niet meer of heb je een vraag over jouw situatie? Wij kunnen je helpen uit te zoeken of je in aanmerking komt of je helpen met het indienen van een aanvraag.