USVA stuuraanpassingen
USVA stuuraanpassingen

Stuuraanpassingen

Welke manier van sturen past bij jou?
Opgebogen stuur
Onderstuur / laagstuur
Schouderbesturing
Romp- en heupbesturing

Stuuraanpassingen

Een stuur die je goed kan bedienen is natuurlijk essentieel. Niet alleen voor de veiligheid, ook voor de juiste houding op een aangepaste driewielligfiets. Geen enkele beperking is hetzelfde. Daarom zijn alle aanpassingen aan je fiets altijd maatwerk.
Dit geldt ook voor het type stuur. Veelal wordt alles gemonteerd op je stuur. We starten dat proces dan ook met de vraag: wat ga je bedienen vanaf je stuur?

  • je remmen?
  • je versnellingen?
  • je bel?
  • je elektromotorondersteuning?

Barends en dwarsgrepen behoren ook tot de mogelijkheden. Deze worden gebruikt om alles zo te monteren op het stuur dat je het eenvoudig kan bedienen tijdens het fietsen. Juist voor mensen met uiteenlopende beperkingen is dit essentieel, omdat ze vaak een beperkte handfunctie hebben of moeite hebben met teveel bedieningsmogelijkheden bij elkaar.

Ondersteuning gewrichten voor stuurbeweging

Het komt ook voor dat andere gewrichten ondersteuning nodig hebben om de stuurbeweging te kunnen maken. Denk daarbij aan je polsen en/of onderarmen. Deze hulpstukken maken we op maat voor je pols of arm.

Opgebogen stuur: voor een goede oog- en handcoördinatie

Op een driewielligfiets bevindt het stuur zich net onder het zitgedeelte. Wij spreken over een opgebogen stuur als de twee zijkanten ongeveer 120 tot 90 graden ten opzichte van de dwarsstuur zijn opgebogen. Als je je handen aan het stuur hebt komen deze net iets hoger dan je heupen.

Een opgebogen stuur heeft als voordeel dat het makkelijker onder handbereik valt. Doordat je het stuur kunt zien werkt dit makkelijker voor je oog- en handcoördinatie. Je ziet waar je het stuur moet vastpakken en je kunt de stuurbewegingen goed volgen. Dit zorgt dat je goed kunt inschatten hoe je een bocht moet insturen. Bij uiteenlopende beperkingen kan dat verstoort zijn, waardoor het fysiek waarnemen van een stuur en bewegingen gewenst is.

Het is makkelijker voor je oog- en handcoördinatie. Daarnaast wordt deze aanpassing gebruikt voor een ideale polshouding

Onderstuur (laag stuur) voor schouder of nekklachten

Op een driewielligfiets bevindt het stuur zicht net onder het zitgedeelte. Bij klachten in het gebied van de schouders en/of nek biedt een laag stuur een oplossing. Een laag stuur is een rechte en/of licht gebogen stuur. Als je je handen aan het stuur hebt komen deze onder je lichaam te zitten. Uiteraard is een stuur sterk persoonsafhankelijk en wordt tijdens de inmeting gekeken wat het beste bij je past.

Schouderbesturing

Schouderbesturing is een besturing die je door middel van je schouder uitvoert.

Romp- en heupbesturing

Veilig en betrouwbaar te sturen gebeurt vaak vanuit een draaipunt in het frame. Je maakt dan een stuurbeweging vanuit je romp en heupen. Dit noemen wij romp- en heupbesturing.

Accessoires voor optimale stuurbeweging

Om zo optimaal mogelijk te sturen is het soms nodig om een aangedane zijde van je lichaam met een fixatie om de pols vast te zetten aan je broek.

wave-image

Meer weten over een stuur aanpassing?

Heb je een vraag over deze aanpassingen of wil je een fiets uitproberen? Kom langs voor een fietsbeleving! Zo krijg je de beste indruk om te beslissen of het bij je past.