Maatwerk aanpassingen
Maatwerk aanpassingen

Pedaal en voetsteun aanpassingen

Voorbeelden van aanpassingen
Haksteun
Voetfixatie
Onderbeenfixatie
Grotere pedalen

Pedaal en voetsteun aanpassingen

Een pedaal en/of voetsteun aanpassing kan om diverse redenen noodzakelijk zijn. De belangrijkste reden is om te voorkomen dat een voet van de pedaal afschiet en een been naar binnen of buiten valt. Welke optie voor jou het beste is bekijken we tijdens een inmeting. Een greep uit de mogelijkheden zijn hieronder beschreven.

Haksteun

Een haksteun voorkomt dat je voet sneller van het pedaal glijdt. Bij een ligfiets is de trapas verder naar voren geplaatst dan bij een reguliere fiets.

Voetfixatie bij knie en heup problemen

Een steun bij je tenen en bij de hak. Het voorkomt dat je voet naar beneden valt of van de pedaal afschiet tijdens het fietsen.

Steunen kunnen in iedere gewenste hoek gemonteerd worden. Dit wordt regelmatig gedaan bij knie- en heupproblemen om een fietsbeweging minder belastend te laten zijn. Op deze manier wordt het knie- en heupgewricht dus minder belast.

Onderbeenfixatie bij uitval benen

Een onderbeenfixatie (altijd in combinatie met een hak en/of teensteun) voorkomt dat je been naar binnen of buiten valt tijdens het fietsen. De onderbeenfixatie bevestigen door middel van een snelsluiting die je met één hand kunt bedienen of met klittenband aan je onderbeen.

Ook als je al een evo (enkel en voetorthese oftewel een onderbeenspalk) draagt om je onderbeen is een onderbeenfixatie te gebruiken op de fiets. Deze aanpassing wordt veelvuldig gebruikt bij mensen die getroffen zijn door een hersenbloeding en te maken krijgen met uitval van functie van een linker of rechterbeen. 

Grotere pedalen voor een betere drukverdeling

Is het voor jou belangrijk dat de druk op je voet goed verdeeld wordt? In dat geval is een groter pedaal een uitkomt.

Aangepaste cranklengte

Bij knie-, of heupprobemen kunnen we iedere cranklengte toepassen, die noodzakelijk is. We kunnen de crank zelfs verkorten tot 3 cm. We doen dit vaak in combinatie met lichtere versnellingen of elektromotorondersteuning.

Crank lengte verkorten
wave-image

Meer weten over pedaal en voetsteun aanpassingen?

Heb je een vraag over een maatwerk aanpassing of wil je een fiets uitproberen? Kom langs voor een fietsbeleving! Zo krijg je de beste indruk om te beslissen of het bij je past