Dagbesteding USVA
Dagbesteding USVA

Dagbesteding

Beperkingen vervangen voor mogelijkheden
Groen- en dierverzorging
Leren over techniek
Houtbewerking
Fietsen in de omgeving

Dagbesteding

Wie ben je? Wat wil je? Waar word je blij van? En hoe kunnen wij je daarbij helpen? Die vragen staan centraal bij de invulling van jouw dagbesteding. Weet je het niet precies (meer)? Geen probleem, we helpen je graag om de mogelijkheden te ontdekken. Ons motto: beperkingen vervangen voor mogelijkheden. Iedereen heeft kwaliteiten, samen kijken we welke dat voor jou zijn. 

Wat kun je verwachten?

We zijn een kleinschalige leer- werk en zorgboerderij met maximaal met 15 deelnemers op een dag. Dit zorgt voor een ongedwongen, huiselijke en informele sfeer. Per dag hebben we minimaal twee begeleiders, zodat we iedereen de juiste aandacht kunnen geven. Echt tijd en aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling vinden we belangrijk. We werken via korte en directe lijnen met jou en je vertegenwoordiger zodat we snel en makkelijk kunnen schakelen.

Met welke activiteiten ga je aan de slag?

Dat is helemaal afhankelijk van je interesse. Wil je juist iets nieuws leren of gewoon direct aan de slag? In de huiselijke ontmoetingsplek bakken we taarten, geven we les in auto-theorie, voeren we lichte assemblage opdrachten uit en doen we creatieve en gezelschapsactiviteiten. Het is dé centrale plek op ons terrein waar verschillende activiteiten plaatsvinden en waar iedereen zich direct thuis voelt. Hier worden de keukentafelgesprekken gevoerd, vriendschappen gesloten en lunchen we samen.

Groene vingers en dierverzorging

Heb je groene vingers? Dat is mooi want we hebben een grote moestuin en de beschikking over een rolstoeltoegankelijke kweekkas. De groenten en planten verkopen we aan buurtbewoners en voorbijgangers. Daarnaast kun je meehelpen in de dierverzorging. We hebben veel dieren op en rond het terrein. Basta, een zwarte zachtaardige labrador, zorgt dat iedereen een warm welkom krijgt als hij/zij bij ons op het terrein komt en op de boerderij grazen pony’s, geiten en schapen. In een grote ren scharrelen diverse kippen en een haan.

Op het terrein zelf is ook altijd genoeg te doen. Vooral in de zomer hebben we onze handen vol aan het grasmaaien, het terrein bijhouden en aanvegen met een machine. In de winter komen daar de haardhout bestellingen bij. Ook helpen wij graag met klusjes bij anderen, denk daarbij aan helpen van tuinen onkruidvrij maken of houtsnipperen.

Meer leren over techniek

Ben je technische onderlegd of vind je het leuk om het te leren? In onze werkplaats hebben wij allerlei restauratie activiteiten met auto’s en oude landbouwmachines, maar ook preventief en goed onderhoud van het eigen wagenpark. Naast auto’s hebben we natuurlijk onze fietsen. De fietswerkplaats geeft de mogelijkheid om mee te helpen met allerlei (de)montage projecten. Lees hier meer over de maatwerkfietsen die wij aanbieden en onderhouden.

Aan de slag met houtbewerking

In onze houtwerkplaats help je mee bij het maken van o.a. oppottafels, tuinbanken, plantenbakken en freeswerkzaamheden. Maar ook koolmeeskastjes tegen processierupsen, boekenkasten, leuke houtvormen, enz. Heb jezelf een goed idee? Vertel het ons dan werken we het samen uit. Juist die ruimte voor eigen initiatieven motiveert om je persoonlijke doelen te halen. Lees hier meer over de houtwerkplaats.

Fietsen in de omgeving

Op donderdagmiddag stappen we op de fiets en gaan we met een klein groepje fietsen in de omgeving van Haarle. Wij hebben de beschikking over allerlei fietsen, zowel gewone tweewielers als instelbare driewielligfietsen. Past dit helemaal in je straatje? Bekijk dan ook onze fietsvakanties en weekendtrips voor de bestemmingen en data.

Hoe verloopt de ondersteuning in de praktijk?

We starten met een kennismakingsgesprek. Naast dat je dan direct de sfeer kunt proeven en voelen, horen wij graag wie je bent en wat je wilt. Samen gaan we op zoek naar wat je leuk vindt en waar je voldoening uithaalt. Dat is voor iedereen anders en dus heeft iedereen bij ons een andere daginvulling. Maatwerk en persoonlijke aandacht zijn daarbij de sleutelwoorden.

Je wensen beschrijven we samen in je persoonlijke plan. Hier koppelen we doelen aan, zodat we dit samen met jou kunnen realiseren. Uiteraard gaat dit gepaard met flexibiliteit, zodat we de werkzaamheden en doelen kunnen bijstellen als dit nodig is of als je behoefte hebt aan een andere focus of invulling. Na een maand bespreken we hoe je het ervaart bij ons. Dan hoor je ook wie je vaste aanspreekpunt wordt. Je plan bespreken we minimaal één keer per jaar. In de praktijk is dat altijd vaker, omdat je wekelijks contact hebt met je begeleider.

Op welke dagen?

Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is onze leer- werk- en zorgboerderij geopend voor dagbesteding. Op woensdag bieden wij begeleiding thuis (of op locatie). In overleg is ook begeleiding thuis op andere momenten in de week in te plannen. Daarbij kijken we naar wat je wilt, wat kan en welke indicatie je hebt. Voor sommigen is dat één ochtend in de week en voor een ander vier dagen in de week.

Hoe ziet een dag eruit?

Tussen 8:00 – 9:30 uur: aankomst en opstarten
10:00 – 10:30 uur: pauze
10:30 – 12:00 uur: werkzaamheden en activiteiten
12:00 – 12:30 uur: pauze
12:30 – 15:00 uur: werkzaamheden en activiteiten
15:00 – 15:30 uur: pauze
16:00 uur: afsluiting van de dag

Indicatie

Om deel te kunnen nemen heb je een indicatie voor dagbesteding of begeleiding nodig. Lees hier meer over bij de financiering.

Vragen of eerst de sfeer ervaren?

We begrijpen dat het lastig is om de sfeer op afstand echt te proeven. Je kunt altijd eerst een dag(deel) meedraaien om te ervaren wie wij zijn en hoe wij werken. Gewoon even langskomen om de locatie te bekijken kan natuurlijk ook. Neem contact op voor het maken van een afspraak of om je mogelijkheden te bespreken.

wave-image

Eens een dag(deel) meedraaien op onze dagbesteding?

Je kunt altijd eerst een dag(deel) meedraaien om te ervaren wie wij zijn en hoe wij werken. Gewoon even langskomen om de locatie te bekijken kan natuurlijk ook.