uw mobiliteit onze zorg

Polen (2017)

Mijn bezoek aan Oswiecim. Hebben jullie wel eens van de plaats Oswiecim gehoord? Ik ook niet. Tot dit jaar.

Het is eind februari wanneer ik de vraag krijg van Ellen om toch mee te gaan naar Polen. Op het programma staat namelijk ook een bezoek aan het concentratiekamp Auschwitz.

En voor een geschiedenisliefhebbers zoals ik zou toch mee moeten vonden zij. Dus daar heb ik mee ingestemd en heb een week doorgebracht in Polen.

Nadat we de eerste dagen in Krakau hebben doorgebracht, met o.a een bezoek aan de fabriek van Oskar Schindler. Inderdaad die van de film Schindler's List. De man die veel Joden heeft gered door ze te laten werken in zijn fabriek.

De laatste dagen hebben we doorgebracht in Oswiecim. Dit is door de nazi's destijds veranderd in Auschwitz. Nadat we eerst langs de muur van het kamp gefietst hebben, zijn we de dag daarop daadwerkelijk het kamp binnengegaan. Als je nagaat dat dagelijks tussen de 6.000 á 8.000 bezoekers komen en je daar tussen staat, dat doet dat wel wat met je.

Als je door de detectiepoortjes komt, en je loopt vervolgens onder het bord door met de beroemde tekst 'Arbeid mach Frei' dan besef je wel dat het nu echt is. Je loopt daar nu rond tussen barakken en komt langs allerlei plekken die van belang zijn geweest voor die tijs. We hebben het hier over Auschwitz 1. Hier is het in 1942 begonnen met het vergassen van ruim 1,5 miljoen Joden en andere mensen. In de barakken liggen nu allerlei dingen van toen. Heel menselijk en dichtbij. Ook de plaats waar de gevangenen in de dodencel zaten, ze moesten via een gat over de grond naar een kleine ruimte , waar ze met vier personen moesten staan. Allemaal onmenselijk. Ook in de gaskamers en crematoriums worden in de rondleiding meegenomen. Toen kamp 1 te klein werd, is er kamp 2 gebouwd. Beter bekend onder Auschwitz Birkenau. Hiervoor werden eerst alle woningen en gebouwen afgebroken de materialen werden gebruikt voor de bouw van de barakken. Ook hier weer eindeloze barakken en verwoeste gaskamers. De nazi's hebben in 1945 namelijk zoveel mogelijk bewijzen geprobeerd te vernietigen.

Wat mij dus ook trof is de gedachte dat ook mensen zoals ik en anderen zoals zovele mensen met een beperking op de manier gedood hadden kunnen worden. We voldoen immers niet aan het beeld wat men heeft van gezonde en volwaardige mensen.

Ik ben voor mezelf blij dat ik dit met eigen ogen gezien heb. Eigen beeld en ervaringen zeggen me meer dan foto's en films uit deze periode.

Ik wil Ellen dan ook danken voor het feit dat ze aan mij gedacht heeft tijdens haar voorbereiding en mij heeft overgehaald.

Ook de rest van de groep bedankt voor deze week.

Deze tekst staat er op het internationale monument in verschillende talen.

LAAT DEZE PLAATS EEUWIG

EEN KREET VAN WANHOOP ZIJN

EN EEN WAARSCHUWING AAN

DE MENSHEID. HIER HEBBEN

DE NAZI'S OMSTREEKS

ANDERHALF MILJOEN MANNEN,

VROUWEN EN KINDEREN

VERMOORD, VOORNAMELIJK

JODEN UIT VERSCHILLENDE

EUROPESE LANDEN

 

AUSCHWITS - BIRKENAU

1940-1945

 

Laten we er met ons allen ervoor waken dat dit niet weer gebeurt!

 

Groetjes,

Martijn