uw mobiliteit onze zorg

Beklimmen van de Alpe d Huez (2013)

Geschreven door Martijn:

Het is in tussen alweer een paar weken geleden, maar de herinneringen aan het uitzicht blijft je altijd bij. Het was voor mij ook de eerste keer dat ik op een ligfiets ging fietsen en meteen door de bergen heen. Buiten dat was er ook een leuke en gezellige sfeer in de groep, eigenlijk vanaf dag één was het leuk en gezellig en we hebben genoten van het lekkere eten en het uitzicht dat we mee hebben gemaakt in Frankrijk.

Zelf ben ik met de auto 1 dag eerder gekomen dan de rest, voor mij was het ook de eerste keer dat ik naar het buiteland ging en dan meteen ver in Frankrijk, in het begin toen we Frankrijk binnen kwamen was ik verkocht van het uitzicht en dan in de wetenschap dat het mooiste de dag er na zal zien.

De eerste route was voor mij even wennen ongetraind en niet voor bereid naar frankrijk en daar fietsen, ik wist hoe de mensen van de toer de franse gesloopt werden, maar wist niet echt wat ik kon verwachten. De eerste route die we hebben gefietst was richting 'le river d allemont' oftewel een groot gedeelte van Col du Glandon, met een hoogte van 1276 meter. Een mooie route langs de rotswanden van de bergen aan de ene kant en de afgrond aan de andere kant, op zich best pittig zo'n eerste bekliming maar wel de moeite waard. Heb genoten van het uitzicht en de sfeer. Het is mooi om te zien hoe we elkaar steunden.

De 2de dag hebben we een mooie officiele col gepakt, Col d'ornon, van 1360 meter hoog. Het was ook mij mijn eerste col en daarmee ook mijn eerste persoonlijke record. Toen ik eenmaal boven was was het een mooi gezicht hoe iedereen de laatste kilometers op wilskracht omhoog ging. De afdaling was voor iedereen anders, ik vond het jammer dat de afdaling zo snel voorbij was want het was mooi om de koe bellen te horen op de top van de col en de koeien te zien lopen tussen de bergen.

De 3e route was tot het dorp 'Villard Reculas' een mooie oefening voor de dag erna. Kwa haarspeldbochten we hebben er in totaal 9 gehad en het was een behoorlijk gemene klim. Na 1 uur klimmen had ik de smaak te pakken, met muziek in mijn oren wou ik er 100% voor gaan. Achteraf had ik dat niet moeten doen, wandt de 4e route was de beruchte en bekende Alpe d'huez van 1860 meter hoog. Ik had dan meer moeite met mezelf dan met het klimmen opzich, in het begin was ik helemaal moe van de dag ervoor en er leek geen eind aan te komen. Ik ben op een gegeven moment na de eerste pauze samen met Marco gaan fietsen. Lekker mooi tempo en na elke haarspeld bocht was er een ander en ook een mooi uitzicht. De klim van 10% die het echt moeilijk maakte gehaald met steun en complimenten van Nederlanders, Fransen, Duitsers en Belgen die we tegen kwamen op de fiets dat gaf ons een lekker gevoel en soms leek het echt makkelijk te gaan. Het mooie vond ik nog de emotie die bij ons los kwam toen we de top hadden gehaald, iedereen op zijn eigen manier maar je kon zien hoe trots iedereen was. Ik had ook diep respect voor iedereen, want we hebben het gewoon gedaan des ondanks alles lukt het gewoon zo'n Col te fietsen.

Zo ver mijn complimenten aan Marco, Bram, Martijn, Renzo, Ellen, Wil en Jacquelien.
Als dezelfde groep volgend jaar weer meegaat, ga ik zeker mee.

Groetjes,
Martijn B.